Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Oνειρευόμαστε ένα ΑΛΛΟ σχολείο

Από τη Ρηνιώ Συμεωνίδου στην ομάδα του Facebook Αλλάζουμε τα Σχολεία - Αλλάζουμε την παιδεία 28/11/2018  (αναδημοσίευση από το blog Αλλάζουμε τα σχολεία):
 
SONY DSC

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, με μαθητικά πανό να επιτίθενται στο πολίτευμα, καλό ειναι να υπενθυμίσουμε τον αρχικό και σταθερά ακτιβιστικό χαρακτήρα αυτής της ομάδας ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις σχετικά με τη στοχοθεσία και τον χαρακτήρα της στα μέλη:

Από το Πράσινο Σύννεφο του Α.Σ. Νηλ, το ισπανικό "Παιδεία" & το Κοκκινο Βιβλιαράκι των Μαθητων, μέχρι τον Ken Robinson & τα συνεργατικά σχολεία του Φρενέ, τα Sudbury και τον σύγχρονο Φουρφουρά (πολλές δεκαετίες τώρα δηλαδή), ονειρευόμαστε ένα ΑΛΛΟ σχολείο:
 Ελεύθερο, Δημοκρατικό, Βιωματικό, Συμπεριληπτικό, Αλληλέγγυο & Ανοιχτό στους μαθητές του και στην κοινωνία γυρω του. Ένα σχολείο ΔΗΜΟΣΙΟ, για ΟΛΑ τα παιδιά, αλλά προσαρμοσμένο στο ΚΑΘΕ παιδί. 
Ένα σχολείο-φυτώριο σκεπτόμενων και ελευθέρων και δημιουργικών πολιτών, ένα σχολείο που να μην διώχνει αλλά να αγκαλιάζει τα παιδιά του, που να μην αποθαρρύνει αλλά να διευρύνει την κριτική τους σκέψη, την αλληλεγγύη μεταξύ τους & την αποτελεσματικότητα τους.
 Ένα σχολείο σχεδιασμένο πάνω στις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και στην φύση των μηχανισμών της ανθρώπινης μάθησης
. Ένα σχολείο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, εντός του ανθρώπινου συνεχούς και όχι σε αντιδιαστολή με αυτό.

Τα παραδείγματα τέτοιων σχολείων είναι πια πολλά ανά τον κόσμο. Και το ίδιο όνειρο μοιραζόμαστε πλέον πολλοί άνθρωποι, γονείς, παιδιά & εκπαιδευτικοί. Είναι ανάγκη πλέον να βρεθούμε, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρία και ιδέες και να συζητήσουμε πως μπορεί να υλοποιηθεί πρακτικά αυτό το Άλλο Σχολείο στον τόπο μας. Είναι ανάγκη να το συνδημιουργήσουμε.
ΔΕΝ ειναι απαραίτητο να το ονειρεύεται κι όλος ο κόσμος αυτό, προφανώς. Αλλά είναι απαραίτητο για τα μέλη αυτής της ομάδας. Όποιοι είστε εδώ για οποιονδήποτε άλλο λόγο , παρακαλούμε βγάλτε μας από τον κόπο και αποχωρήστε απο μόνοι σας, ιδανικά ησύχως. Ευχαριστούμε.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς υπουργό παιδείας

Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή που επισημαίνει ένα νομοθετικό κενό , ώστε οι ανήλικοι να προστατεύονται επαρκώς εντός του σχολείου. 

Εδώ υπογράφουμε στο AVAAZ και εδώ στο FACEBOOK (επιλέξτε μόνο μια πλατφόρμα για την υπογραφή σας για να μην υπάρξουν διπλοεγγραφές) 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ , 17 Νοεμβρίου 2018
Με θέμα: Διευκρίνιση του νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του μέτρου της τιμωρίας σε ελληνικά ιδρύματα σχολικής και προσχολικής εκπαίδευσης

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς με το αίτημα να μεριμνήσετε για ορισμένα σημαντικά ζητήματα που αναφέρονται στο παρόν έγγραφο και αφορούν την εκπαίδευση των σημερινών παιδιών στη χώρα μας ως ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου και υπάγονται στην αρμοδιότητά σας.

Είμαστε γονείς και εκπαιδευτικοί, που συνασπιζόμαστε με στόχο την εξασφάλιση μιας δίκαιης και δημοκρατικής εκπαίδευσης των παιδιών που επισκέπτονται τα ελληνικά σχολεία στις βαθμίδες της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης. Αίτημα μας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που ευνοούν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών με κυριότερη στοχοθεσία την εξάλειψη των πρακτικών που αποτελούν τροχοπέδη στο σκοπό αυτό. Αφετηρία μας είναι η θεώρηση του παιδιού ως αυτόνομου, ολοκληρωμένου ηθικού υποκειμένου που χρήζει σεβασμού της αξίας και των δικαιωμάτων του.

Δυστυχώς1, αντίθετα προς την ανωτέρω αντίληψη διαπιστώνουμε πως τα παιδιά στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με παρωχημένες, αντιπαιδαγωγικές και αυταρχικές πρακτικές, ενώ παράλληλα υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και πολυεπίπεδο εκφοβισμό.

Ως εκ τούτου, καταγγέλλουμε τα νομικά κενά και τις ασάφειες της ισχύουσας εκπαιδευτικής νομοθεσίας, κυρίως στην πρωτοβάθμια, αλλά και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θεωρούμε δε, ότι αποτελεί επείγουσα και αναγκαία υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να νομοθετήσει με σαφήνεια και εξειδίκευση, όχι μόνο περί των υποχρεώσεων των μαθητών όπως συνέβαινε ως τώρα, αλλά και περί των δικαιωμάτων τους στο σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο.

Συγκεκριμένα ΖΗΤΟΥΜΕ τις άμεσες ενέργειές σας, ώστε να καταστούν στην εκπαιδευτική νομοθεσία και σε κάθε σχολική κοινότητα απόλυτα σαφή και συγκεκριμένα τα κάτωθι:
  • Απαγορεύεται ρητά κάθε είδους τιμωρία (λεκτική, σωματική), προσβολή της προσωπικότητας και περιορισμός που παραβιάζει τα Δικαιώματα του Παιδιού ή τον Αστικό και Ποινικό Κώδικα.2
  • Απαγορεύεται ρητά κάθε εμπόδιο στην εκπλήρωση των αναπτυξιακών, φυσικών και σωματικών αναγκών του παιδιού (στέρηση διαλείμματος, τουαλέτας, νερού, κ.α.).3
  • Καθίσταται υποχρεωτική στην αρχή του σχολικού έτους η σύνταξη Κανονισμού Σχολικής Ζωής με την συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων, μαθητικού συμβουλίου και συλλόγου γονέων, που θα αξιολογείται, επικαιροποιείται και βελτιώνεται στο τέλος της χρονιάς, εγκαθιστώντας έτσι τις αξίες της δημοκρατίας και της συμπερίληψης στην σχολική παράδοση και κουλτούρα.4
  • Καθίσταται προτεραιότητα η συμπερίληψη και η ασφάλεια ΟΛΩΝ των παιδιών, άρα και εκείνων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες5. Κρίνεται κατεπείγουσα, τόσο η αποστολή κατευθυντήριων γραμμών συμπερίληψης των ομάδων αυτών και διαχείρισης περιστατικών, όσο και η εκπαίδευση των μαθητών στα Δικαιώματα του Παιδιού και η διδασκαλία υποχρεωτικού και επικαιροποιημένου μαθήματος Αγωγής Ζωής και Υγείας από το νηπιαγωγείο. Τα μαθήματα αυτά πρέπει να διατρέχουν τα αναλυτικά προγράμματα και να διδάσκονται από δασκάλους με την ανάλογη επιμόρφωση.6
  • Ανάληψη και αξιοποίηση των σύγχρονων ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δράσεων και καλών πρακτικών για την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και πάσης φύσης διακρίσεων στο ελληνικό σχολείο.

Οι υπογράφοντες γονείς, εκπαιδευτικοί και συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών

-------------------------------

1 Όπως τεκμηριώνεται αναλυτικά στο συμπληρωματικό υπόμνημα** που σας καταθέτουμε σήμερα 2 Βλ. Αναλυτικό συμπληρωματικό υπόμνημα, σημεία 1- 4.
3 Βλ. Αναλυτικό συμπληρωματικό υπόμνημα, σημείο 5.
4 Βλ. Αναλυτικό συμπληρωματικό υπόμνημα, σημείο 6- 7.
5 Όπως μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, ΥΛΑ, μαθητές ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ μαθητές, Ρομά, Πρόσφυγες, υιοθετημένα παιδιά, παιδιά μονογονεϊκών/ ομόφυλων/ πολυγονεϊκών οικογενειών και λοιπών μειονοτήτων.6Βλ. Αναλυτικό συμπληρωματικό υπόμνημα, σημεία 8- 10.

**Συμπληρωματικό υπόμνημα


Σχόλιο από την ομάδα σύνταξης της επιστολής;
Οι απορίες και ο διάλογος που θα προκύψει από την ανάγνωσή της (επιστολής) είναι απολύτως θεμιτές και ευπρόσδεκτες. Για να απαντήσουμε όμως θα πρέπει να διατυπώνονται συγκεκριμένα, τί ακριβώς δεν είναι κατανοητό ή ποια επί της ουσίας ένσταση επί του περιεχομένου εγείρεται.
Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει πολλά επίπεδα δράσης. Το πρώτο και κυριότερο είναι η διευκρίνιση του νομικού καθεστώτος που αφορά την τιμωρία στα σχολεία. Ισχυριζόμαστε ότι τέτοιο δεν υπάρχει και ότι οι γενικότερες διατάξεις του Ποινικού ή Αστικού Κώδικα ή του Συντάγματος δεν αρκούν για να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, να γνωρίζουν δηλαδή μαθητές δάσκαλοι και γονείς τί ισχύει ως προς τη συμπεριφορά τους και τί είναι νομικά επιτρεπτό και τι όχι στα πλαίσια της εξασφάλισης μια ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης στο σχολικό περιβάλλον.
Το δεύτερο επίπεδο είναι ότι θεωρούμε στην πραγματικότητα ότι η τιμωρία, σωματική ή ψυχική, δεν μπορεί εξ ορισμού να είναι νόμιμη με βάση το Σύνταγμα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ακόμα κι αν κατοχυρώνεται νομοθετικά. Αυτό είναι ένα επίπεδο που θα μας απασχολήσει εφόσον υπάρξει νομική κατοχύρωση. Η συμφωνία με το πρώτο σημείο θα αρκούσε για την υπογραφή της επιστολής, καθώς αυτό είναι το άμεσο πρακτικό διακύβευμά της αυτή τη στιγμή.
Το τρίτο επίπεδο είναι ότι πέρα από παράνομες αυτές οι πρακτικές είναι και ξεπερασμένες και δε δικαιολογούνται από κανένα επιχείρημα εξασφάλισης "κοινωνικής ειρήνης" στο σχολείο. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα σχολείων που όχι μόνο εξασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη με ήπιες πρακτικές αλλά έχουν πολλαπλά οφέλη σε πολλά επίπεδα.
Το τέταρτο επίπεδο είναι ότι η αποδομιστική πρακτική της τιμωρίας δημιουργεί στο σχολείο ένα συνολικό κλίμα επικράτησης της λογικής θύματος-θύτη, εκδικητικότητας, ανταποδοτικότητας αφ υψηλού, που διαιωνίζει τη βία και την κακοποίηση οριζόντια και κάθετα τόσο μέσα στο σχολείο όσο και εκτός αυτού. Γι αυτό ζητάμε συνολικές δημοκρατικές συμπεριληπτικές πρακτικές με σεβασμό στα δικαιώματα και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Τα αυτονόητα δηλαδη.
Η υπογραφή σας θέλουμε να είναι συνειδητή.
Τα θέματα που θίγουμε θέλουμε να είναι για όσους υπογράφουν το ίδιο σημαντικά όσο είναι και για εμάς.
Δημοκρατία και Δικαιώματα στο σχολείο ΚΑΙ ή μάλλον ΠΡΩΤΙΣΤΑ για τους μαθητές. Όλους, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε προσδιορισμού.
Τα γνωστά δηλαδή.

Ανταπόκριση από EUDEC Greece για το ετήσιο συνέδριο EUDEC2018

Το 10ο Πανευρωπαϊκό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία #EUDEC2018 έγινε φέτος στις Κορφές του Ηρακλείου Κρήτης.
Δημιουργήσαμε εκεί για 8 μέρες μια δημοκρατική κοινότητα στην οποία έχουν λόγο όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, επαγγέλματος, γλώσσας, εθνικότητας όπως κάνουμε κάθε χρόνο, μέσα στην οποία ανταλλάξαμε πληροφορίες για την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και εκπαιδευτική πραγματικότητα στην οποία ο καθένας μας ζει.
Σε ένα περιβάλλον συμπεριληπτικό, ελεύθερο, συνεργατικό, αλληλέγγυο και δημοκρατικό δημιουργήσαμε και ενδυναμώσαμε φιλίες και συνεργασίες και φύγαμε κουβαλώντας νέους προβληματισμούς, νέες ελπίδες και νέες πληροφορίες.

Ένα περιβάλλον συμπεριληπτικό, ελεύθερο, συνεργατικό, αλληλέγγυο και δημοκρατικό (EUDEC2018)

“Εξερευνώ, συνδιαμορφώνω, απολαμβάνω την παιδεία” ήταν ο τίτλος και ακριβώς αυτό κάναμε.
Το Συνέδριο EUDEC είναι μια συνθήκη όπου όλες οι ηλικίες έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου. Πρόκειται για μια συνθήκη όπου οι ηλικίες δεν διαφοροποιούνται και δεν διαχωρίζονται συστηματικά.
Για μας ήταν πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί η δυναμική αυτής της συνθήκης και να μοιραστούμε το τι συμβαίνει όταν διασφαλίζεται αυτή η δυναμική.
Το συνέδριο ήταν για εμάς αφορμή να γιορτάσουμε τη δικαιοσύνη στην πράξη.

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα ομιλητών και μια ποικιλία θεμάτων που να φέρει “στο ίδιο τραπέζι” διάφορα εγχειρήματα και άτομα που εκπροσωπούν την εκπαίδευση που ακολουθεί τις αρχές της δημοκρατικής παιδείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θέλαμε να ανοίξει διάλογος για τα δικαιώματα των παιδιών σε σχέση με την εκπαίδευση και να συνδεθεί η παιδεία με την κοινωνική οργάνωση και τη δυνατότητα ανάδυσης προτάγματος κοινωνικής χειραφέτησης. Στοχεύαμε να αποτελείται η ομάδα ομιλητών από άτομα διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων και προσεγγίσεων στη μάθηση.
  • Μαθητές του Demokratische Schule X μας καθοδήγησαν σε έναν βιωματικό οδηγό για Αρχάριους στη Δημοκρατική Παιδεία
  • η Αναστασία Βαφέα δυστυχώς για λόγους υγείας απουσίασε αλλά η παρουσίασή της “Από το Πειραματικό Αντιαυταρχικό Σχολείο σε ένα Δημοκρατικό Εκπαιδευτικό Σύστημα” έγινε απο την Ασπασία Καλησώρα που επίσης παρουσίασε “Εμπειρίες παιδιών σε μια δημοκρατική τάξη (Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης Ρεθύμνου) & Η παιδαγωγική Freinet στο ελληνικό δημόσιο σχολείο”
  • Η Rachel Roberts παρουσίασε την “Τέχνη του να είσαι άνθρωπος και να μην επηρεάζεις τους άλλους”
  • Ο Derry Hannam μας μίλησε για την “τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, καινοτομία και κοινωνική ένταξη - Γιατί χρειαζόμαστε δημοκρατική παιδεία!”
  • Η Freya Aquarone μοιράστηκε το ανορθόδοξο εκπαιδευτικό της ταξίδι
  • Η Nariman Moustafa μίλησε για την Ευέλικτη Μάθηση
  • Ο Άγγελος Πατσιάς για “μια άλλη εκπαίδευση ξεκινώντας από αύριο”
  • Η Zoe Burgess για τη “σημασία της προσωπικής επιλογής”
  • Ο Yaacov Hecht για τη “Δημοκρατική Παιδεία 2.0 - η παγκόσμια μετάβαση από ένα Πυραμιδικό Σύστημα σε ένα Σύστημα Δικτύου”
  • Εκπρόσωποι του Μικρού Ντουνιά για τη “Διαχείριση διακρίσεων στα πλαίσια της κοινότητας: Αναγνωρίζοντας & καταπολεμώντας τον ενηλικισμό”
  • Εκπρόσωποι του Μικρού Δέντρου για τη “Διαχείριση διακρίσεων στα πλαίσια της κοινότητας: Φύλο, σώμα, σεξουαλικότητα στην παιδική ηλικία”
  • Η Νανά Χατζή για το “Σχολείο Σάμερχιλ: Το μήνυμά του στον κόσμο”
  • Ο Peter Hartkamp για το οτι “Τα παιδιά είναι κι αυτά άνθρωποι: Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ένα σχολείο Sudbury”

Είναι σχεδόν αδύνατο να αναφέρουμε ποια θέματα συζητήθηκαν καθώς οι εισηγήσεις, παρουσιάσεις, προβολές, συζητήσεις, παραστάσεις και τα εργαστήρια ξεπέρασαν τα 100! (EUDEC2018)

Και αυτό ήταν μόνο ένα μέρος του συνεδρίου!
Μαζί και πέρα από τις κεντρικές ομιλίες, το πιο μεγάλο κομμάτι του συνεδρίου ήταν τα εργαστήρια, οι συζητήσεις και τα παιχνίδια του Ανοιχτού Προγράμματος.
Αυτά προέκυπταν αυθόρμητα επιτόπου ή ήταν οργανωμένα από πριν. Όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας μπορούσαν να προσφέρουν ή/και να ζητήσουν εργαστήρια/δραστηριότητες.
Κάθε μέρα έτρεχαν πολλά δρώμενα και εμείς τρέχαμε να προλάβουμε...πραγματικά δεν ήξερες που να πρωτοπάς. Η εμπειρία του να έχεις τέτοια αφθονία προσφοράς θεμάτων για όλα τα γούστα, ήταν το κάτι άλλο.
Όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας μπορούσαν να προσφέρουν ή/και να ζητήσουν εργαστήρια/δραστηριότητες. (EUDEC2018)

Ως μέρος του Ανοιχτού Προγράμματος λειτουργήσε καθ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου το ΕΝ EUDEC. Καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί, από όλη την Ελλάδα προσέφεραν εργαστήρια, παραστάσεις και άλλα δρώμενα για όλες τις ηλικίες. Μέσα από τις δράσεις αυτές έγινε βίωμα το τι είναι η δημοκρατία για τους ανήλικους που συνήθως δεν έχουν λόγο, τι συμβαίνει όταν ακούγονται οι φωνές τους και τι ρόλο παίζει η τέχνη σε όλα αυτά.


Είναι σχεδόν αδύνατο να αναφέρουμε ποιά θέματα συζητήθηκαν καθώς οι εισηγήσεις, παρουσιάσεις, προβολές, συζητήσεις, παραστάσεις και τα εργαστήρια ξεπέρασαν τα 100!
Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση μόνο γιατί όλα τα κενά που θα δείτε στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα γέμισαν και ξεχείλησαν κατα τη διάρκεια του συνεδρίου.
 
Στο συνέδριο συμμετείχαν 350 σύνεδροι από 26 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Δανία, Γερμανία, Αγγλία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλανδία, Γκάνα, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία, Ταϊβάν, Τουρκία και Ουκρανία!
Μεταξύ αυτών πάνω από 70 παιδιά και 80 Έλληνες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων αφήνοντας μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα νότα για το μέλλον της δημοκρατικής παιδείας στη χώρα μας. Στα πλαίσια του συνεδρίου φυσικά έγινε και η ετήσια γενική συνέλευση της Κοινότητας.
Τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, θα γίνει μια ημερίδα για την παρουσίαση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εργασιών του συνεδρίου, εκεί θα παρουσιάσουμε που καταλήξαμε. Στους επόμενους μήνες είναι προγραμματισμένα επίσης:  Μια Διημερίδα για την εφαρμογή της δημοκρατικής παιδείας στο ελληνικό σχολείο του σήμερα, η ιδρυτική γενική συνέλευση του πρώτου σωματείου για τη Δημοκρατική Παιδεία στη χώρα μας ‘ΣυνΠαιδεία’, το Πανελλήνιο συνέδριο EUDEC Greece και Ακαδημίες Άνοιξης.

Το EUDEC18 εξετέλεσε το στόχο του να προσφέρει στους συμμετέχοντες βίωμα του τι εστί Δημοκρατική Παιδεία και επίσης τι έστι η Κοινότητα της.
Είχαμε πεισμώσει να προσφέρουμε την εμπειρία ως βίωμα, πέραν της φιλοσοφίας και της ακαδημίας, της ελπίδας και του ονείρου. Αυτό το καταφέραμε.
Eμπειρία ως βίωμα, πέραν της φιλοσοφίας και της ακαδημίας, της ελπίδας και του ονείρου. (EUDEC2018)

Και μια μαντινάδα που έγραψαν και απήγγειλαν το τελευταίο βράδυ η Μαρία Μενεγάκη και η Ιωάννα Σπηλιοπούλου:
Ήταν καθοριστικό αυτό που ζήσαμε.
Ανθρώποι από όλο τον ντουνιά εγράψαμε ιστορία
κι ονειρευτήκαμε επαέ ελεύθερα σχολεία.

Ευχαριστούμε τσι Κορφές για τη φιλοξενία,
που τση καρδιάς μας την κορφή θα έχει τα πρωτεία.

Στου Μανταλένη τον Ντρυγιά να ξανανταμωθούμε
και σαν απόψε μια βραδιά ρακές να ξαναπιούμε.