Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Oνειρευόμαστε ένα ΑΛΛΟ σχολείο

Από τη Ρηνιώ Συμεωνίδου στην ομάδα του Facebook Αλλάζουμε τα Σχολεία - Αλλάζουμε την παιδεία 28/11/2018  (αναδημοσίευση από το blog Αλλάζουμε τα σχολεία):
 
SONY DSC

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, με μαθητικά πανό να επιτίθενται στο πολίτευμα, καλό ειναι να υπενθυμίσουμε τον αρχικό και σταθερά ακτιβιστικό χαρακτήρα αυτής της ομάδας ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις σχετικά με τη στοχοθεσία και τον χαρακτήρα της στα μέλη:

Από το Πράσινο Σύννεφο του Α.Σ. Νηλ, το ισπανικό "Παιδεία" & το Κοκκινο Βιβλιαράκι των Μαθητων, μέχρι τον Ken Robinson & τα συνεργατικά σχολεία του Φρενέ, τα Sudbury και τον σύγχρονο Φουρφουρά (πολλές δεκαετίες τώρα δηλαδή), ονειρευόμαστε ένα ΑΛΛΟ σχολείο:
 Ελεύθερο, Δημοκρατικό, Βιωματικό, Συμπεριληπτικό, Αλληλέγγυο & Ανοιχτό στους μαθητές του και στην κοινωνία γυρω του. Ένα σχολείο ΔΗΜΟΣΙΟ, για ΟΛΑ τα παιδιά, αλλά προσαρμοσμένο στο ΚΑΘΕ παιδί. 
Ένα σχολείο-φυτώριο σκεπτόμενων και ελευθέρων και δημιουργικών πολιτών, ένα σχολείο που να μην διώχνει αλλά να αγκαλιάζει τα παιδιά του, που να μην αποθαρρύνει αλλά να διευρύνει την κριτική τους σκέψη, την αλληλεγγύη μεταξύ τους & την αποτελεσματικότητα τους.
 Ένα σχολείο σχεδιασμένο πάνω στις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και στην φύση των μηχανισμών της ανθρώπινης μάθησης
. Ένα σχολείο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, εντός του ανθρώπινου συνεχούς και όχι σε αντιδιαστολή με αυτό.

Τα παραδείγματα τέτοιων σχολείων είναι πια πολλά ανά τον κόσμο. Και το ίδιο όνειρο μοιραζόμαστε πλέον πολλοί άνθρωποι, γονείς, παιδιά & εκπαιδευτικοί. Είναι ανάγκη πλέον να βρεθούμε, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρία και ιδέες και να συζητήσουμε πως μπορεί να υλοποιηθεί πρακτικά αυτό το Άλλο Σχολείο στον τόπο μας. Είναι ανάγκη να το συνδημιουργήσουμε.
ΔΕΝ ειναι απαραίτητο να το ονειρεύεται κι όλος ο κόσμος αυτό, προφανώς. Αλλά είναι απαραίτητο για τα μέλη αυτής της ομάδας. Όποιοι είστε εδώ για οποιονδήποτε άλλο λόγο , παρακαλούμε βγάλτε μας από τον κόπο και αποχωρήστε απο μόνοι σας, ιδανικά ησύχως. Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου