Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

EUDEC Greece - Το ελληνικό τμήμα της ευρωπαϊκής κοινότητας για τη δημοκρατική παιδεία

Γεια και χαρά σας!


Το EUDEC Greece είναι παράρτημα της Μη-Κερδοσκοπικής Οργάνωσης EUDEC (European Democratic Education Community/Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία) η οποία λειτουργεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σας προσκαλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.


Ποιοι είμαστε

Είμαστε οι ιδρυτές και το πρώτο προεδρείο του EUDEC Greece και οι διοργανωτές του EUDEC18 (European Democratic Education Conference/Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημοκρατικής Παιδείας) στην Ελλάδα.



Από αριστερά η Ζωή, η Βιολέτα, ο Στέλιος, η Χριστιάνα, ο Ευάγγελος πίσω από το φακό (όπως πάντα) με τον Derry Hannam στο EUDEC17 στο Παρίσι.

Image


Η μεγαλύτερη οικογένεια…

Δραστηριοποιούμαστε σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας η οποία βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές:
την ισοτιμία, συν-ευθύνη και συνεργασία δασκάλων και μαθητών ως προς τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου
το δικαίωμα των μαθητών να επιλέγουν ελεύθερα τo περιεχόμενο, τον τρόπο και το ρυθμό της μάθησής τους

Στην καρδιά της Δημοκρατικής Παιδείας βρίσκεται:
- η εμπιστοσύνη στον αναπτυσσόμενο άνθρωπο και στην ικανότητα του να συνέρχεται σε κοινότητες και να συναποφασίζει μέσα από συλλογικές διαδικασίες
- η ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών, πέρα από διαχωριστικές γραμμές
- η ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου με οδηγό την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας όπως άλλωστε δηλώνει και το άρθρο 5 του Ελληνικού Συντάγματος.


Στόχοι του EUDEC Greece

Προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας σαν ένα λογικό και πρότυπο εκπαιδευτικό μοντέλο για τη χώρα μας.
Διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου EUDEC18 (European Democratic Education Conference/Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημοκρατικής Παιδείας) το καλοκαίρι του 2018 στην Ελλάδα.
Ίδρυση και υποστήριξη δημοκρατικών σχολείων και συναφών σχολείων/εκπαιδευτικών δομών για όλες τις ηλικίες σε όλη την επικράτεια.
Λειτουργία ως γέφυρα γνώσης και πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρώπης όσον αφορά στη Δημοκρατική Παιδεία.


Γιατί επιλέξαμε τη συνεργασία με το EUDEC και την ένταξη σε αυτό

Γιατί είναι συμπεριληπτικό όλων των εκπαιδευτικών δομών που κάνουν πράξη, εξελίσσουν και προωθούν τη δημοκρατία στην εκπαίδευση.

O σκοπός του EUDEC είναι:

Να προωθήσει και να υποστηρίξει όλες τις μορφές Δημοκρατικής Παιδείας στην Ευρώπη.


Να καθιερώσει νομικά το δικαίωμα να ιδρύονται δημοκρατικά σχολεία και κατ' επέκταση να βοηθά τα εγχειρήματα που κινητοποιούνται προς την ίδρυση τέτοιων σχολείων.


Να λειτουργεί ως πρωταρχικός συμβουλευτικός οργανισμός και συνδετικό δίκτυο για τα ευρωπαϊκά σχολεία και οργανισμούς που ασκούν και επιδιώκουν να αναπτύξουν και να προωθήσουν τη δημοκρατία στην εκπαίδευση.


Να παρέχει υποστήριξη στα σχολεία και στα εγχειρήματα, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στους μαθητές και στους σπουδαστές και να διευκολύνει τη δικτύωση μεταξύ τους.

Στους καταλόγους σχολείων και εγχειρημάτων του EUDEC θα βρείτε το Summerhill, Μοντεσσοριανά Σχολεία, Δημόσια Σχολεία, Ιδιωτικά Σχολεία, ομάδες οικουμενικής μάθησης, Σχολεία Sudbury, Σχολεία του Δάσους, Οικο-κοινότητες και πάει λέγοντας από όλον τον κόσμο, για όλες τις ηλικίες.


«Οι διάφορες μορφές Δημοκρατικής Παιδείας υποστηρίζουν κοινά το πνεύμα της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το εφαρμόζουν ως το κύριο πλαίσιο για τις καθημερινές πρακτικές σε όλα τα περιβάλλοντα μάθησης».


Θεωρούμε το EUDEC κατάλληλο συνεργάτη και υποστηρικτή στο έργο διεύρυνσης των επιλογών μικρών και μεγάλων στην εκπαίδευση στην Ελλάδα.


Image
(μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα)


H δράση μας θα παρουσιαστεί λεπτομερώς στην ιστοσελίδα μας www.eudec.gr η οποία θα είναι στη διάθεση σας σύντομα.

Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα είναι:

Ακαδημία Άνοιξης ‘17
5ήμερη δια-ηλικιακή και διεπιστημονική εκπαιδευτική κοινότητα με βάση τη δημοκρατική συνέλευση χωρίς ηλικιακές διακρίσεις

Παρουσίαση “Βιώματα Εκπαίδευσης από δύο σχολεία-μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για μία Δημοκρατική Παιδεία (EUDEC): Προκλήσεις και Προοπτικές για την Ελλάδα” στο Πανελλήνιο Συνέδριο “Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: θεωρία και πράξη. Αναζητώντας το ελκυστικό και αποτελεσματικό σχολείο” 

Προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις για την Δημοκρατική Παιδεία 

Πρόταση Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο: «Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση» προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) 

Σύμπραξη μεταξύ Δημοκρατικών Σχολείων του EUDEC και Ελληνικών Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο τη διάχυση των τεχνικών της Δημοκρατικής Εκπαίδευσης 

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας 

Συνεργασία με το Nature Play Agile Learning Centre με τακτικά Σαββατοκύριακα συναντήσεων με στόχο την αρωγή αρωγών και οικογενειών 

Συμμετοχή και εκπροσώπηση της Ελλάδας στο EUDEC17 (European Democratic Education 
Conference/Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημοκρατικής Παιδείας) στο Παρίσι 

Διοργάνωση του EUDEC18 στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018

Ας αρχίσει η εξερεύνηση


Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμμετάσχετε

Εάν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε να μας γράψετε στο info@eudec.gr.

Ενημερώστε μας για το ενδιαφέρον σας, τις απορίες και τα σχόλια σας και βίρα τις άγκυρες!


Γίνε μέλος του EUDEC Greece


Δωρεές στο EUDEC Greece


Μπες σε ομάδα εργασίας


Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου για να λαμβάνεις Δελτία Τύπου και ενημερώσεις


Image



Με ανοιχτά φτερά,


EUDEC Greece


Ευάγγελος Βλαχάκης, Βιολέτα Νάτση, Ζωή Βάλερη, Στέλιος Δεσποτάκης, Χριστιάνα Μόσχου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου